Mustarul alb, specie anuala, cultivata pentru semintele sale ce au un
continut mare in uleiuri sau ca materie prima pentru obtinerea mustarului condiment. Ca planta de nutret, se cultiva in amestec cu alta planta furajera dand productii mari de masa verde la hectar.
Semanatul se face primavara cat mai timpuriu, iar inflorirea are loc
dupa aproximativ 40 de zile de la semanat, cu o durata de 20-30 de zile, timp in care albinele cerceteaza intens florile culegand nectar si polen din abundenta.
Productiile medii de miere ce se obtin de la mustar in anii normali sunt de 40 kg/ha. Specie pretentioasa la umiditatea solului si din atmosfera, secreta nectar dupa ploi si in primele ore ale diminetii.
Pe timp secetos secretia de nectar scade foarte mult sau chiar inceteaza. Nectarul are o concentratie de zahar intre 20 si 60%. Avand o perioada de vegetatie scurta se poate folosi la alcatuirea conveerului melifer pentru a asigura surse esalonate de cules din primavara pana toamna tarziu.
Cultura de mustar este foarte rentabila, obtinandu-se o productie medie de 1.000- 1.200 kg de seminte la hectar, aplicand minimum de lucrari agrotehnice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu