Evodia hupehensis este original din Asia. S-a aclimatizat destul de bine şi în România. Existenţa în zona Banatului şi alte locuri din ţară este dată să confirme aceasta.Infloreşte când alte flori nu mai sunt, în partea a doua a anului, respectiv începând cu sfârşitul lunii iulie. Durata de înflorire este de peste 3 săptamâni. Secreţia de nectar depaseşte orice imaginaţie. Este singurul copac care da peste 1900 kg nectar pe ha. Concentraţia de nectar este mai mare decât a florii soarelui care înfloreşte în acelaşi timp.
In caz de secetă evodia este cercetat de albine, fata de floarea soarelui care nu este.
Conchidem în acest fel că remanenţa toxinelor din natură este nulă acolo unde este acest arbore. O plantaţie de evodia scuteşte stuparii de furtişagul albinelor. Opinăm ca apicultura nu se face cu teren agricol ci cu plante şi arbori care dau nectar.
Creşterea evodiei este relativ ridicată. Un arbore poate creşte în primii ani si cu 1 - 1,5 m. |
sâmbătă, 10 martie 2012
Evodia ( liliac chinezesc, copacul de miere)
Evodia ( liliac chinezesc ) este un arbore de origine asiatica care infloreste la inceputul lunii iulie, produce mult nectar (aproximativ 3000 Kg de miere la hectar ) si polen, ramanind inflorit aproximativ o luna: florile masculine 2 saptamani, dupa care se scutura si apar florile feminine care raman inflorite inca doua saptamani apoi apar fructele .Fructele sunt toxice asemanatoare cu ale socului. Toamna se usuca si din ele se scutura foarte multe seminte mici si negre lucioase asemanatoare cu cele de salcam.In luna ianuarie semintele se pun la stratificat (se amesteca cu nisip de rau umed ) in beci iar in la jumatatea lunii martie se seamana in pe o rasadnita sau direct in camp pe un strat pregatit ca pentru morcovi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu