miercuri, 14 martie 2012

Mojdreanul

Mojdreanul este un arbore de talie mica, rispandit mai ales in Oltenia, Banat si Dobrogea. Infloreste in lunile aprilie-mai si produce insemnate cantitati de polen si nectar. Productia de miere este de 100 kg la ha. Florile de mojdrean sunt mult cercetate de albine si asigura un bun cules, chiar in perioada de inflorire dintre pomi si salcam.

Denumire stiintifica: Fraxinus ornus.
Denumiri populare: frasin de munte, frasin negru.

Mojdreanul este un arbore din familia oleaceelor, avand dimensiuni relativ reduse - poate ajunge la 10 metri inaltime. Frunzele mojdreanului sunt compuse, iar florile, albe si mirositoare, formeaza niste panicule. Mojdreanul infloreste in lunile aprilie si mai. Creste in sudul Romaniei, fiind o specie caracteristica pentru sudul Europei.

Surprinzator, pentru terapii medicinale nu se recolteaza nici frunzele, nici florile, si nici coaja. Valoare medicinala are sucul, care se obtine conform aceluiasi procedeu prin care se recolteaza latexul din arborii de cauciuc - se cresteaza scoarta copacilor tineri. Sucul astfel obtinut are valoare de medicament. Pentru a fi conservat, se usuca in conditii naturale, fiind cunoscut sub numele de manna.

Substante active importante: manita, polizaharide, rezina, rasina, cumarina.

Indicatii terapeutice

Sucul de mojdrean este folosit pentru combaterea constipatiilor, chiar si la copii, dovedindu-se un purgativ usor de administrat si de suportat. Unii specialisti sunt de parere ca si scoarta acestui copac ar avea valori medicinale datorita fraxinei, o glicozida cu proprietati diuretice ce stimuleaza eliminarea acidului uric. Se atribuie calitati medicinale si frunzelor de mojdrean, utilizate in guta, reumatism, dar si ca laxativ.

Imagini cu Mojdreanul:

Niciun comentariu:

;