sâmbătă, 10 martie 2012

Coriandrul (Coriandrum sativum)

Este o specie de plantă erbacee anuală anuală din familia umbeliferelor, exclusiv de cultură, înaltă de 30—100 cm, exalând un miros neplăcut de plosnită , cu flori albe sau roz si fructe în formă de globulete, bogate în uleiuri eterice, fapt pentru care semintele uscate se întrebuintează în industria farmaceutică, a parfumurilor sau drept condiment. Poartă si denumirile de puciognă, buruiană-pucioasă sau piper-alb.

Inflorirea se produce in lunile iunie-iulie si are o durata de aproape 30 de
zile. Coriandrul este o valoroasa specie melifera, cantitatea de nectar pe floare fiind de 0,10-0,15 mg, iar productiile de miere ce se pot obtine variind intre 100 si 500 kg la hectar. In zonele ce ofera conditii optime de culturi pentru coriandru, cum sunt judetele Ialomita, Galati, Ilfov , se obtin frecvent 7-10 kg miere monoflora pe familia de albine

Compozitie chimică

Principalii constituienti ai coriandrului sunt 0,20—1% ulei volatil format din 60—70% d-linalol sau coriandrol, geraniol, cimol, pinen, terpinen, felandren, dipentene, acid petroselinic etc. ; 15—20% lipide, 10% amidon, 4—5% substante minerale, pectine etc.

Coriandrul nu e specific doar bucatariei mexicane. Odata descoperita aroma, poate fi folosit in numeroase feluri, atat in mancare, pentru o digestie mai buna si mai putine dureri musculare, cat si pentru piele.

Diuretic Coriandrul este diuretic natural, care te poate ajuta chiar sa dai jos cateva kilograme, explica autoarea unei carti specializata in terapia verde, Sara Snow. Planta ajuta digestia si previne starile de greata. Tot ce trebuie sa faci este sa o imprastii peste salata.

Te fereste de salmonela Uleiurile esentiale de coriandru extermina salmonela si E. coli, dupa cum arata studiile publicate in Journal of Agricultural Chemistry, citate de Health.com.

Combina 2 catei de usturoi tocati marunt cu o lingurita de sare de mare, una de piper alb si putin coriandru psoaspat. Amesteca in blender si pune carnea la marinat in acest sos, timp de o ora - doua.

Dureri musculare Combina 2 catei de usturoi tocati marunt cu o lingurita de sare de mare, una de piper alb si putin coriandru psoaspat. Amesteca in blender si pune carnea la marinat in acest sos, timp de o ora - doua.

Dureri musculare Daca te-ai ales cu crampe sau dureri musculare de la sala, le poti ameliora cu o mixtura care contine coriandru, explica Maoshing N, care practica medicina traditionala chineza, autor al cartii Secrets of Self-Healing.

Ai nevoie de doua lingurite de coriandru proaspat si un sfert de ceasca de gel de aloe vera. Aplica crema pe zonele afectate si bucura-te de efect!

Niciun comentariu:

;