duminică, 5 februarie 2012

MEDICAMENTE SI SUBSTANTE DE UZ APICOL

In aceasta pagina vom prezenta medicamentele folosite in combaterea bolilor si daunatorilor albinelor, substante dezinfectante si modul lor de folosire. Mentionam ca nu toate aceste produse sunt aprobate in Romania si ca eficienta lor depinde de mai multi factori : respectarea dozajelor si modului de administrare, conditii externe de mediu, rezistenta biologica a familiilor de albine, gradul de infestare etc.

MEDICAMENTE ANTIVARROA -ACARICIDE

VARACHET - VARACHET FORTE
Varachet un medicament folosit in combaterea varroozei, aprobat si folosit in Romania de mai multa vreme, avand ca substanta activa amitraz-ul.Se administreaza mai multe tratamente familiilor de albine, pe tot parcursul sezonului activ. Cele mai eficiente tratamente se fac toamna cand in stup nu mai exista puiet capacit.

O schema de tratare clasica este urmatoarea : un tratament primavara cand albinele isi incep activitatea , un tratament la 10 zile dupa primul , un tratament dupa extragerea mierii de salcam , un tratament in luna august dupa extragerea mierii de floarea soarelui. Toamna se mai fac 3 tratamente in septembrie si octombrie, cu 7-10 zile interval intre ele, din care ultimul (foarte important) in lipsa puietului capacit.

Mod de administrare, dozaj : se folosesc 2 picaturi de substanta activa/corp multietajat , 3 picaturi/corp Dadant , 4 picaturi/corp orizontal. Dozajul se refera la volumul delimitat de diafragma intr-un stup. Se impregneaza benzile(in prealabil ondulate) cu substanta activa corespunzatoare volumului si asezate pe mici gratare de sarma se introduc aprinse in stup. Urdinisul se tine inchis 15-20 min.

Conditii de indeplinit : temperatura mediului min. 12 grade C, arderea completa si fara flacara a suportului, etansarea perfecta a stupului, masuri de precautie sporite pentru apicultor deoarece inhalarea produsului este nociva.

Aprecieri finale : in ultimii ani eficacitatea Varachetului a scazut in unele cazuri. Mult mai indicata este folosirea medicamentului Varachet Forte, care este o formula imbunatatita(s-a adaugat o noua substanta). O eficacitate marita a Varachetului se constata cand tratamentul este urmat de folosirea Mavrirolului.

MAVRIROL - BANDA IMPREGNATA
Mavrirol este un medicament aprobat in Romania. Acest medicament este comercializat sub forma de benzi textile impregnate cu substanta activa. Banda se taie in bucati de 25 cm care se introduc cate doua pentru familiile puternice si cate una pentru roi sau familii slabe.

Substanta activa actioneaza prin contact direct cu toate categoriile de indivizi din familia de albine. Benzile se aseaza deasupra ramelor transversal, iar dupa 7-8 zile se suspenda vertical intre ramele 3-4 si 7-8. Primavara se mentin in stup 45 de zile, iar dupa ultimul tratament cu Varachet din toamna sunt lasate toata iarna.

Aprecieri finale : instalarea benzilor cu substanta activa se face cand albinele nu sunt stranse in ghem, iar benzile cazute pe fundul stupului se vor scoate neintarziat pentru a nu fi uitate acolo.

APISTAN - BANDA IMPREGNATA
Apistan este un medicament aprobat in Romania si produs de firma Sandoz. Forma de prezentare este in fasii impregnate cu fluvalinat , care actioneaza prin contact direct. Se face un singur tratament prin introducerea fasiilor in stup si mentinerea acestora acolo timp de 5-6 saptamani,in orice perioada a anului.

Nu are alte restrictii de utilizare, totusi in perioadele de cules nu este recomandata folosirea, datorita rezidurilor care raman in miere. Dupa o folosire indelungata si mai ales necorespunzatoare se poate instala o anumita rezistenta a varroa la tratament.

APITOL - SOLUTIE
Apitol este un produs al firmei Ciba si are ca substanta activa cymazol. Preparatul se prezinta sub forma de solutie apoasa cu 350 mg substanta activa. Modul de administrare este prin picurare si se aplica 2 tratamente in toamna la interval de 7 zile. Temperatura mediului trebuie sa fie min.10 grade C, iar in timpul tratamentului nu se da hrana albinelor. Familia de albine nu trebuie sa aiba puiet.

BAYVAROL - BANDA IMPREGNATA
Bayvarol este un produs al firmei Bayer avand ca substanta activa flumethrin. Prezentarea comerciala este sub forma de 4 benzi impregnate , substanta activa trecand spre albine prin contact direct. Practic aceste benzi se atarna intre rame o singura data pe an, timp de 5-6 saptamani. Se poate folosi tot anul,cand nu este cules.

API - LIFE - VAR
Este un produs Bayer format dintr-un amestec de uleiuri volatile ce impregneaza niste placi de evaporare. Se face un tratament in toamna introducand placile in stup pe o perioada de 5-6 saptamani. Temperatura exterioara a mediului trebuie sa depaseasca 12 grade C pe toata perioada tratamentului. Alte conditii deosebite nu sunt specificate. In Romania acest medicament este folosit pe scara larga in stupinele care produc miere bio. Firmele care certifica aceste stupine bio il recomanda sau chiar il impun. Componentele principale a medicamentului sunt Timolul(70%), ulei de eucalipt, mentol si camfor(in varianta initiala).

PERIZIN - SOLUTIE
Perizin este un produs Bayer folosind ca substanta activa cumafos. Prezentare este in flacoane de solutie apoasa cu 64 mg substanta activa. Se fac doua tratamente in toamna la interval de 4-7 zile. Modul de administrare este prin picurare , la o temperatura de peste 5 grade C si in absenta puietului.

FOLBEX - BENZI FUMIGENE
Folbex este produs de firma CIBA si are ca substanta activa brompropylat,impregnat in benzi. Se fac 4 tratamente in toamna la 4-7 zile diferenta intre tratamente. Administrarea (fumigatiile)se fac seara cand temperatura mediului este peste 8 grade C. Familia de albine nu trebuie sa aiba puiet (la ultimul tratament),iar urdinisul se tine inchis 30 min. In rest se iau precautiile intalnite la alte medicamente administrate prin fumigatii.

TIMOL - PUDRA
Timolul este folosit in medicina veterinara. In apicultura are un efect bun in combaterea varroa si se foloseste atat in stare pura cat si in amestec cu zahar pudra. Fiecare interval dintre faguri se pudreaza cu 0,5 grame timol sau 1 gram timol amestec cu zahar. Se fac 3 tratamente la 2 zile interval cand temperatura depaseste 10 grade C, seara, inchizand si urdinisul pana dimineata. Albinele vor elimina singure substanta. Inainte de cules si in timpul culesului nu se fac tratamente.

ACID FORMIC - CONCENTRAT 60 %
Acidul formic concentrat 60% se foloseste atat in Romania cat si in tarile UE. Practic se imbiba de catre apicultor o placuta de carton, un burete sau se poate administra cu un evaporator (depinde de apicultor)doza fiind de 2 ml/rama sau 20ml/corp. Suportul impregnat se aseaza pe fundul stupului, sub gratar de sarma(se evita contactul direct cu albinele). Asezarea pe fundul stupului mai are avantajul ca se evita pierderea matcii. Se aplica 3-4 tratamente la interval de 4-7 zile, cand temperatura exterioara este de 12-25 grade C. Introducerea se face seara si se lasa suportul cu acid formic 24 de ore in stup, perioada optima fiind dupa ridicarea corpului cu miere(in toamna). Tratamentele se fac si in prezenta puietului, indiferent daca este capacit sau nu.

ACID LACTIC - CONCENTRAT 15%
Acidul lactic se foloseste in apicultura diluat 15%. In toamna, cand nu mai exista puiet in familia de albine, fiecare fagure se stropeste cu 5 ml de solutie. Se fac 2-3 tratamente cand temperatura exterioara depaseste 6 grade C.

MEDICAMENTE ANTI - NOSEMOZA

PROTOFIL - SIROP
Protofil este un produs romanesc avand la baza extracte din ingrediente naturale. Contine principii active ca vitamine, minerale care stimuleaza secretia enzimatica digestiva a albinelor. Se administreaza in sirop de zahar sau paste in urmatoarele cantitati : in sirop 17ml/litru sirop , in paste 34 ml/kg de pasta. Se administreaza de cate ori este nevoie cu o conditie : cantitatea totala administrata unei familii sa nu depaseasca 80 ml/an.

FUMIDIL B - PUDRA
Fumidil B contine ca principiul activ antibioticul fumagilina. Se administreaza amestecat in sirop in urmatoarele cantitati: la o colonie mare 25 g/l sirop, la una medie 18g/750 ml sirop, la un roi 18g/0,500 ml sirop. Se administreaza in hrana albinelor cantitatea de sirop medicamentos in mai multe reprize sau prin stropirea peretilor si ramelor stupului, iar cantitatea ramasa in hranitor spre consum.

ANTIBIOTICE DE UZ APICOL
ATENTIONARE : Folosirea antibioticelor in tratamentele familiilor de albine este interzisa !! Nu se vor folosi decat in cazuri exceptionale, stiind faptul ca impurifica produsele albinelor !!

LOCAMICIN - PUDRA
Este un medicament produs in Romania, folosit in tratamentul locii americane sau europene. Substanta activa este oxitetraciclina. La 1 kg de zahar pudra se amesteca 2,5 g oxitetraciclina si se obtine produsul final. Familiile de albine afectate de loca se pudreaza cu 80-100 g Locamicin. Tratamentul se repeta de 3 ori la interval de 3 zile si inca de 2 ori la interval de 5-7 zile. Concomitent cu primele 3 tratamente se fac si 3 administrari de cate 250 ml de sirop preparat din 1 kg Locamicin la 1 litru de apa.

OXITETRACICLINA
Oxitetraciclina se foloseste in tratamentul locii americane si europene. O cantitate de 0,5-0,75 g substanta pura se amesteca de catre apicultor cu 1 litru de sirop. In functie de puterea familiei si de gravitatea bolii se aplica 4-5 administrari, cate 250-500 ml, la interval de 4-5 zile.

ALTE ANTIBIOTICE
In apicultura se mai folosesc si alte antibiotice cum sunt TERAMICINA , STREPTOMICINA , SULFATIAZOL , ERITROMICINA etc. Unele dintre ele au devenit total interzise spre folosinta, altele se folosesc numai in cazuri exceptionale.

SUBSTANTE DEZINFECTANTE

SODA CAUSTICA - LESIE
Soda caustica se foloseste dezinfectarea echipamentelor apicole din lemn. Pentru a obtine o solutie dezinfectanta se combina apa si soda caustica pura in proportie de 4/100 (4 parti soda caustica la 100 parti apa). Prepararea lesiei trebuie facuta cu atentie pentru ca prezinta un risc mare de accidentare al apicultorului. Daca lesia obtinuta nu se foloseste in momentul prepararii se incalzeste ulterior pentru a potenta efectul dezinfectant. Dupa ce lesia se aplica pe stupi acestia se vor clati in mai multe ape.

SODA CALCINATA - SOLUTIE
Soda calcinata este un alt produs folosit in dezinfectarea echipamentului apicol din lemn, mai putin periculos pentru apicultor. Are un efect dezinfectant bun daca se prepara o solutie cu concentratiea de 5-6% (6 parti soda calcinata la 100 parti apa). Se aplica fierbinte pe stupi, operatiune urmata de o clatire puternica cu apa.

ACID ACETIC TEHNIC - LICHID
Acidul acetic tehnic este folosit la dezinfectarea fagurilor. Fagurii se depoziteaza in corpuri de stup asezati in stive si bine etansati. Se aseaza la fundul stivei, intr-o tava, cantitate de 2 ml acid acetic tehnic conc. 60-95 %, la litrul de volum.

ALTE DEZINFECTANTE
In apicultura se mai folosesc substante dezinfectante cum sunt cloramina , apa oxigenata , alcool 96 , batoane de sulf etc. Folosite in concentratiile recomandate sunt eficiente in dezinfectarea diferitelor echipamente.

Niciun comentariu:

;