marți, 13 martie 2012

Importanta economica a cresterii albinelor

Manifestarea accentuata a instinctului de acumulare a hranei la albine face ca familiile sa-si adune, prelucreze si depoziteze, in sezonul activ, rezerve de hrana (miere si polen) in cantitati care depasesc necesarul de consum in sezonul rece. Mierea si polenul excedentare sunt recoltate si utilizate de crescatorii de albine
in limite rationale, astfel ca in familii se lasa suficiente cantitati de hrana pentru buna traversare a iernii. Legat de rolul economic al apiculturii trebuie pornit de la adevarul ca nectarul si polenul acumulat in florile plantelor constituie o resursa naturala care, fara prezenta albinelor s-ar irosi neexistand pana in prezent o metoda eficienta de preluare. Tot astfel nici exudatele dulci ale unor afide si cele care apar la unele specii vegetale nu ar putea fi valorificate in absenta albinelor.
Productia totala de miere obfinuta in anul 1996 tn tarile CEFTA (Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria si Slovenia) a fost de 40,5 mii tone. Romania este o tara cu o productie medie multianuala de 10- 15 mii tone ce o situeaza pe unul din primele locuri din Europa.

Mai importanta insa decat productia directa de miere, ceara si alte produse este cresterea recoltelor agropomicole ca urmare a polenizarii culturilor, crestere care este insotita de importante sporuri calitative de seminte, legume si fructe.

S-a dovedit ca prin polenizarea cu albine sporurile cantitative de recolta (produse agroalimentare) depasesc valoric de circa 30 de ori valoarea produselor directe (mierea si ceara). In conditiile intensivizarii agriculturii prin mecanizare si chimizare, entomofauna spontan-polenizatoare dispare treptat, astfel ca albinele dobandesc rolul de unic agent polenizator pentru numeroase culturi (arbori si arbusti fructiferi, leguminoase-furajere, plante tehnice si oleaginoase, seminceri legumicoli, etc.). De aceea interesele agricultorilor, pomicultorilor, legumicultorilor converg cu cele ale apicultorilor si cooperarea lor trebuie sa se desfasoare in conformitate cu afirmatia conform careia ,,albina este aliatul cel mai loial si statornic al agriculturii". Estimari economice evidentiaza ca in conditiile tarii noastre expresia valorica a sporurilor de seminte, legume si fructe obtinute ca urmare a polenizarii cu albine, se situeaza anual la nivelul a sute de miliarde de lei.

Niciun comentariu:

;