marți, 13 martie 2012

Furnicile Dusmanul Albinelor

Atacă stupii mai ales noaptea, consumând miere şi uneori puiet.

Neputând lupta cu ele albinele, atunci când atacul e masiv îşi părăsesc locuinţa. În astfel de situaţii, deşi furnicile sunt folositoare, trebuie luate măsuri severe:



  • turnând pe locul furnicarului petrol,
  • punând într-o cutie acoperită cu o pânză metalică cu ochiuri de 2-2,5 mm: arseniat de sodiu (3-4 g amestecate cu puţin zahăr); în loc de arseniat de sodiu putem folosi o soluţie de borax (20 g borax la 100 g apă fierbinte, amestecate cu 100 g zahăr);
  • in caz de atac puternic furnicarele situate în apropierea stupinelor se vor desface, de preferinţă seara, cu ajutorul unui ţăruş se vor face câteva găuri în furnicar, peste care se va turna petrol, păcura, apă fiartă sau var nestins;
  • de asemenea se pot folosi vase cu sirop de zahăr cu adaos de insecticide, acoperite cu sita deasa de sârma, care se vor pune sub stupi sau pe potecile stupinei.

Nu este admis să nesocotim însă rolul furnicilor în combaterea biologica a unor dăunători ai pădurilor. Pentru acest motiv nu este indicat să desfiinţam furnicarele situate la o distanţă mai mare faţă de stupină ci trebuie să apăram doar familiile de albine împotriva atacului furnicilor din imediata apropiere.

In cazul in care atacul nu este prea puternic, furnicile pot fi alungate si astfel:

  • imbibam scândura de zbor, hrănitoarele şi podişorul cu ulei de floarea soarelui şi avem grijă să tinemîn stupină numai familii de albine foarte puternice;
  • in jurul stupilor atacaţi se presara cenuşă, sau sare iar suporturile stupilor se ung cu păcură;
  • de asemenea, sarea de bucătărie presărată în jurul furnicarelor îndepărtează furnicile din prisacă;
  • furnicile mai pot fi alungate cu naftalină, superfosfat, frunze verzi de pelin sau apă în care a fiert pelinul cu un adaos de 5 g de sare de bucătărie la un litru de soluţie (adăugată prin stropire sub fundul stupilor şi între stupi.

În mod obişnuit furnicile după ce atacă stupul se retrag în furnicarul lor, dar sunt şi cazuri în care îşi organizează cuibul chiar în stup, dincolo de diafragmă şi pot distruge familii întregi de albine sau să le reducă foarte mult capacitatea productivă.

Niciun comentariu:

;