Despre Albine


Albinele sunt insecte sociale dintre cele mai evoluate, ceea ce înseamnă că realizează în comun o serie întreagă de activităţi necesare supravieţuirii speciei: creşterea urmaşilor, adunarea şi prelucrarea hranei etc. comportându-se în acest fel asemenea unui organism. Familia de albine este formată din matcă, albine lucrătoare şi trântori, împărţire care este responsabilă şi de diviziunea muncii în cadrul familiei.
Datorita capacitatii de a se adapta la diferite conditii de clima si vegetatie, albinele s-au raspândit pe tot Pamântul. Adaptarea la condiţii de climă diverse a dus la împartirea lor pe rase. În conditiile de clima si vegetatie specifice tarii noastre s-a format rasa Apis mellifera carpatica, albina românească carpatină. Ea este foarte bine adaptată condiţiilor de climă şi cules din ţara noastră, calităţile ei principale fiind:
  • este foarte prolifică;
  • are o slabă predispoziţie la roire.
Particularitatea care face albinele să fie atât de utile omului este aceea că acumulează hrană peste necesarul de consum, surplus pe care acesta îl valorifică. Prin faptul ca asigura polenizarea plantelor, albinele au un rol deosebit în pastrarea echilibrului ecosistemelor. Astăzi, albinele sunt folosite nu numai pentru producţia directă (miere, polen etc.) dar şi pentru beneficiile care pot fi obţinute în agricultură prin polenizare. Se afirmă chiar că prin polenizare se obţin beneficii de 30 de ori mai mari decât prin valorificarea producţiei directe. Mulţi agricultori îşi instalează stupi în solarii pentru a obţine producţii sporite.

Albinele lucratoare alcatuiesc majoritatea populatiei si sunt toate femele, dar neputandu-se reproduce. Albinele lucratoare sunt altruist, pentru ca au grija de regina, si practic efectueaza toate sarcinile necesare pentru sustinerea stupului. Aceste albine lucratoare au o durata de viata scurta, aproximativ 30 de zile, in acest timp trecand prin diferite stadii de dezvoltare in ceea ce priveste rolul lor din stup. Albine-lucratoare pot fi clasificate in: doici, albine casnice, care sunt responsabile pentru intretinerea stupului, sau ca si culegatoare al caror rol este de a colecta nectar, polen, precum si apa necesara pentru a sustine viata.

Cauzele principale de deces pentru o albina lucratoare este epuizarea.Astfel, muschii si aripile lor suporta doar un anumit timp de zbor, in general 800 km, in momentul atingerii acestui interval de zbor, se vor afla in incapacitatea de a zbura si a avea grija de ele insele.

Diviziunea muncii in cadrul unui stup este data de varsta albinelor lucratoare. Lucratoarea isi incepe viata curatind celula din care s-a nascut, apoi trece la ingrijirea puetului si depozitarea alimenelor si isi inchei viata prin culegerea polenului, a apei si a nectarului. In cadrul acestui program de munca albinele tinere lucratoare petrec o mare parte din viata lor in interiorul stupului, in momentul in care acestea devin culegatoare, devin vulnerabile, la vreme rea si la uzarea aripilor.



Albina cerceteaza polenul


Trantori

Trantori, masculii sunt produsi numai de catre regina. Desi putini la numar, ei au un singur rol, dar important, rolul de parteneri ai reginei. Durata de viata la trantor este foarte scurt, pentru ca dupa imperechere abdomenul lor explodeaza ceea ce duce la o moartea rapida. Trantorii sunt doar partenerii regiei, si nu sunt implicati in hranirea coloniei, sau intretinerea stupului. Astfel, in cazul in care resursele sunt limitate, albinele lucratoare nu le place sa pastreze trantorii si ii va goni in din stup sau ii va omora. Trantorii isi petrec cea mai mare parte a timpului in afara stupului, acestia sunt mai expusi epuizarii sau decesului. Toate aceste lucruri duc la o durata de viata a trantorilor in jurul a 25 de zile.

Dinamica populatiei stupului

Functioneaza sistemul de caste are un sistem de feedback integrat de elemente interdependente.Cresterea coloniei precum si cresterea puietului depind de staiul de reproducere a regine, numarul de oua depuse zilnic, populatia lucratoare care este responsabila pentru intretinerea larvelor. Cantitatea de puiet care poate fi crescuta in mod eficient este direct proportionala cu numarul de albine lucratoare, o populatie ar putea creste (presupunand o abundenta de resurse). Cu toate acestea, capacitatea coloniei de a obtine resurse, precum si starea de reproducere a reginei sunt puternic influentate de factori precum varsta reginei, durata zilei, temperatura medie de zic cu zi, prescum si disponibilitatea resurselor.

Acest factori pot fi utilizati petru a emula sistemud de feedback de elemente interdependente si permit specialistilor crearea unui model matematic care poate prezice populatia unui stup dat de un anumit set de conditii. Cei mai importanti factori sunt marimea populatiei initiale, starea reginei de reproducere si vreme. Cu toate acestea, pentru mai multe informatii este necesara determina semnificatiei acestor factori. Trebuie sa stim, de asemenea, ratele de dezvoltare ale albinelor lucratoare prin ciclul de viata, durata de viata a trantorilor, rata de productie puiet, cantitatea de spermatozoizi obtinuta de regina in timpul imperecherii, varsta medie a lucratoareor inainte de a deveni culegatoare. Aceaste informatie a fost dezvoltat de entomologe si raportate in literatura de specialitate, in crearea unui model, care reprezinta o luna in stup, trebuie sa fim capabili de a estima numarul de oua care pot fi depuse de catre regina intr-o zi. Acest lucru este realizat prin determinarea numarului maxim de oua pe care o regina le poate depune intr-o zi, modul in care factori cum ar fi varsta reginei, temperatura ambientala, marimea populatiei adulte. Numarul maxim de oua pe care o regina il poate depune zilnic a fost estimat la maxim 3000 de oua. Cu toate acestea, o valoare mai realista in conditii de mediu poate fin de 1500 de oua pe zi.

Dupa ce se determina numarul de oua prevazute pe zi, se va determina proportia de oua, cate albine lucratoare-trantori. Acest lurcu este determinat de numarul de spermatozoizi pe care regina ia primit la imperechere, pe masusa ce regina imbatraneste ea depune tot mai multi trantori. Al doilea factor in estimarea numarului de Dupa ce a determina numarul de oua prevazute pe zi, atunci trebuie sa determine o proportie de oua, care se dezvolta in una lucratorilor sau drone. Acest lucru este in parte stabilit de suma de spermatozoizi ca regina a lasat in spermatheca ei, care depinde de numarul de zile care regina a fost de stabilire a oualor, pentru ca regina apropie sfarsitul de aprovizionare ea a predominant fertilizes drone. Pe masura ce perioada de cules scade, colonia anticipeaa aparitia primelor semne de ianra si dau semnal reginei de a reduce sau a opri total depunerea de oua. Folosind acesti factori, putem stabili ca matca poate depune puiet fecundat de trantor aproximativ 5% din totalul puietului, iar restul de 95% albine lucratoare. Albinele lucratoare se nasc in a 21 zi de la depunerea oului, iar trantorii in ziua 24.

Temperature


Temperatura joaca un rol esential in dinamica populatiei din stup. Albinele vor zbura doar cand temperatura medie zilnica depaseste 12 de grade Celsius.

Perioada de cules joaca un rol important dupa cum a fost mentionat si mai sus. Aceasta are un rol important in numarul de oua pe care o regina il depune. Se crede ca o scadere a perioadei de cule da un semnal stupului ca perioada de iarna se apropie. Acest lucru este sprijinit si de logica, in zilele cand temperaturile scad spre punctul de inghet, cantitatea de resurse disponibile se reduce dramatic, cum ar fi polenul si nectarul. Diminuarea resurselor din stup inseamna ca perioada de crestere nu poate continua, ci din contra ar fi necesara o reducere a populatiei din stup.

Vremea

Albinele nu vor iesi la zbor, daca viteza vantului este mai mare de 34 km / ora, sau daca ploua. Vantul puternic impiedica albinele sa zboare, s-a stabilit ca albinele udate cu apa, nu mai pot zbura datorita cresterii lor in greutate nemaiputandu-se sustine in zbor.
;