duminică, 5 februarie 2012

TRATAMENTUL ALBINELOR CU ANTIBIOTICE

Dupa cum se stie , folosirea antibioticelor in apicultura nu este recomandata. Totusi , sunt cazuri de forta majora in care acestea se pot utiliza , cu respectarea precautiilor recomandate . In acest sens am primit de la cer.Gabriela Chioveanu urmatoarele precizari :

Tratarea cu antibiotice a familiilor bolnave de loca americana si europeana

Autor : Drd. biolog expert Chioveanu Gabriela
Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala - Bucuresti

In stupinele unde diagnosticul de loca americana si europeana a fost confirmat prin analize de
laborator, tratamentele cu antibiotice se aplica in familie, dupa ce fagurii cu puiet afectat de boala au fost topiti si inlocuiti cu faguri din rezerva.
Tratamentele cu antibiotice recomandate de autoritatile sanitare veterinare din Romania si autorizate a se folosi sunt:

1. Tratamentul cu LOCAMICIN conform prospectului redactat de producator;

2. Tratamentul cu OXITETRACICLINA. Doza este de 0,5 - 0,75 g oxitetraciclina la 1 l de sirop, cate 250-500 ml / administrare/ familie, in functie de puterea familiei si gravitatea bolii. Pentru a avea eficacitatea scontata, se efectueaza neaparat 4 - 5 administrari cu sirop medicamentat/familie, la interval de 4-5 zile.
De asemenea, antibioticul nu se amesteca cu siropul decat inainte de administrarea acestuia, si pentru a nu se degrada, nu se adauga in siropul fierbinte (este acceptata o temperatura de 40 C, cat se suporta prin incercare cu mana). Stupina afectata se va trata si in primavara anului urmator.
Mierea depozitata de albine in faguri dupa aplicarea tratamentului cu antibiotice nu poate fi comercializata la export.

3. Tratamentul cu ERITROMICINA se face numai la indicatia specialistului care a diagnosticat boala. Eritromicina este antibioticul alternativ acceptat si autorizat, pentru ca sunt unele tulpini bacterinene care au capatat rezistenta la oxitetraciclina.
Deci, daca specialistul a identificat o tulpina rezistenta la oxitetraciclina atunci va indica aplicarea unui tratament cu eritromicina. Doza este de 0,3 g eritromicina la 1 l sirop, cate 250 - 500 ml/familie, de 2 ori la interval de 3 zile, apoi inca de 3 ori la interval de 7 zile.

4. Sunt interzise in UE si Romania folosirea de: streptomicina, nitrofuran, sulfatiazol, acid nalidixic si cloramfenicol.

5. In SUA se foloseste ca antibiotic alternativ pentru tulpinile rezistente la oxitetraciclina, TYLOSINA. ACEST PRODUS NU ESTE TESTAT IN C.E. SI NICI IN ROMANIA PENTRU FAMILIILE DE ALBINE.

6. Totodata trebuie sa fac precizarea ca : oxitetraciclina este totuna cu teramicina si ca LOCAMICINUL are ca substanta activa tot oxitetraciclina.

Niciun comentariu:

;