duminică, 5 februarie 2012

LOCA AMERICANA

Loca americana este o boala bacteriana, foarte contagioasa, produsa de agentul patogen Bacillus larvae. Boala apare catre sfarsitul primaverii sau pe tot parcursul verii si afecteaza numai puietul, a carei moarte survine dupa capacire. Putem afirma ca loca americana este boala puietului capacit, iar prin efectele nefaste pe care le are asupra familiilor, este una dintre cele mai periculoase si de temut. Contaminarea se face prin circulatia albinelor de la un stup la altul(sau stupina), unelte , miere sau polen infestat, achizitii de roiuri si familii afectate de boala.


Manifestare clinica
Aspect imprastiat al puietului, moartea larvelor (numai a celor capacite), miros de clei de tamplarie a larvelor moarte, aderenta la celule a larvelor, prezenta solzisorilor uscati.

Diagnosticare
Cea mai sigura diagnosticare se face de catre un laborator specializat. O diagnosticare destul de sigura (in faza mai avansata a bolii), se poate face si de catre stupar prin interpretarea semnelor clinice si prin asa numita "metoda a betigasului" ; se ia un betigas, chibrit sau scobitoare si se introduce in celulele cu puiet mort ; daca lichidul (larva moarta) se intinde intr-un filament lung, sigur este loca americana ; lichidul dens (larva moarta) are culoarea galben-cafenie, mergand pana la culoarea cafelei cu lapte.

Tratament Loca Americana
Fiind o boala intalnita in toata lumea tratamentul locii americane se poate caracteriza astfel prin "cate bordeie, atatea obicee". In principiu boala se poate trata cu antibiotice, numai ca de aici pleaca toate divergentele. Antibioticele sunt "proscrise" in U.E, iar prin tratament acestea trec in miere, polen, ceara, pastura si produsele devin impropii exportului.

Cum procedeaza "puritanii" din U.E cu familiile bolnave
Unii distrug toate familiile de albine si o iau de la capat, cu repopulari masive cu material genetic indemn de boli (oare asa o fi?..in orice caz asa se intampla la modul declarativ) ; o alta alegere este aceea de aplicare a procedeului "roiului artificial" ; procedeul consta in eliminarea tuturor fagurilor din stup si distrugerea sau prelucrarea lor in locuri autorizate, cu recuperarea cerii. Albinele impreuna cu matca se trec in alt stup dezinfectat, prin scuturare si introduse cu ajutorul unei palnii mari de carton. Noul stup se doteaza numai cu faguri artificiali, albinele urmand sa fie hranite cu sirop de zahar 1/1, daca nu exista cules in natura. Practic metoda reprezinta punerea familiei in stare de roi artificial.

Se afirma ca mierea care mai exista in gusa albinelor, contine o cantitate mica de spori care nu mai duce la o noua infestare. In literatura de specialitate, mai este o referire la tratamentul cu antibiotice, care poate fi prescris de catre medicul veterinar (uite ca si-au lasat si ei o portita de iesire). Toate metodele sunt urmate de o dezinfectare puternica. Lucrul bun care trebuie luat de la ei este acela ca pun mare pret pe o preventie anuala a bolii. Cert este ca pe plan legislativ, fiecare tara din U.E,are o anumita politica in domeniul apicol, neajungandu-se la un punct comun.

Acum sa trecem la Romania
Ca si altii (ex.americanii), in Romania unii specialisti considera ca familiile bolnave de loca americana pot fi salvate. Pretul este insa mare, stuparii ramanand cu satisfactia ca si-au salvat stupinele. Bineinteles daca avem nenorocul ca stupina noastra sa fie afectata de loca americana, intreaga cantitate de produse este compromisa (cel putin la export).

Toti stuparii romani trebuie sa inteleaga ca trebuie sa ia masuri de preventie ; schimbarea la max. 2 ani a tuturor fagurilor din stupi ; dezinfectarea anuala a stupilor, ramelor, fagurilor de la rezerva ; dezinfectarea de cate ori este nevoie a uneltelor; prevenirea furtisagului ; mentinerea in stupina numai a familiilor puternice (cele slabe se unesc sau se distrug); procurarea de material genetic indemn de boli ; limitarea pe cat posibil a pastoralului ; mentinerea stupinei ca un teritoriu "inchis", etc.

Combaterea si tratarea bolii
Combaterea locii americane incepe prin distrugerea familiilor slabe, mai ales daca acestea sunt atacate si de alte boli. La familiile puternice se distrug numai fagurii care prezinta semne de boala. Antibioticele folosite in tratament sunt LOCAMICIN, SULFATIAZOL, TERAMICINA ; modul de administrare, dozele si alte reguli de administrare le gasiti in prospectul pus la dispozitie de producator. Din nou trebuie spus ca tratamentul care nu este urmat de masuri igienico-sanitare se face in zadar.

Sa recapitulam ce avem de facut : distrugem familiile slabe ; curatam stupii de urme de ceara, propolis, ii spalam cu lesie de soda caustica 4%, clatim bine cu multa apa, apoi flambam lemnul cu lampa de benzina sau gaz ; indepartam fara mila fagurii cu puiet afectat de boala, flambam usor ramele cu flacara ; spalam si dezinfectam toate uneltele si utilajele ; curatam toate resturile si le ardem ; mierea extrasa este buna numai pentru consumul uman, fiind total interzisa hranirea albinelor ;

Doua sfaturi de incheiere
NU faceti tratamente preventive cu antibiotice, pentru ca nu sunt necesare. Asa riscati sa pierdeti (prin contaminare) toata recolta de produse. Celalalt sfat este : preveniti boala, pentru ca altfel o sa aveti mari necazuri !

Niciun comentariu:

;