luni, 13 ianuarie 2014

Apilarnilul

Beneficiile apilarnilului pentru sanatatea umana

Apilarnilul este un produs apicol obtinut din larve de trantor. Astfel, larvele constituie materia sa prima de baza. In fapt, apilarnilul este obtinut prin colectarea larvelor respective la varsta de sapte zile. Acest produs apicol are proprietati energizante, biotrofice, vitalizante si psihotonice, ajutand la refacerea sistemului imunitar. Denumirea acestui produs apicol mai putin cunoscut de publicul larg a fost data de catre un roman. Asadar, in 1980, apicultorul Nicolae V. Iliesiu a creat denumirea folosind mai multe abrevieri, pentru provenienta APIcola, originea in LARvele de trantor si initialele numelui sau, N. ILiesiu.
De exemplu, in satele din zona Maramuresului, unde satenii foloseau larvele in mod traditional, extrasul din celulele de trantor au primit denumirea populara de „jintita“.
Producere, recoltare si depozitare apilarnil
In fiecare an, sezonul apicol este cuprins in perioada mai – iulie. Intr-o colonie de albine, numarul masculilor este de aproximativ 400 – 1.800 de trantori. Albinele tolereaza un numar limitat de trantori, in functie de nevoia de imperechere a matcilor pe cale naturala. In aceste conditii, cantitatea larvelor de trantor existenta nu depaseste, in medie, 8.000 intr-un sezon apicol.
Specialistii sustin ca, pentru cultura de apilarnil, importante sunt doar stadiile embrionar si larvar, pentru obtinerea unei productii utile. In plus, produsul obtinut din larve trebuie depozitat in recipiente din plastic, de capacitate mica, iar temperatura de stocare a apilarnilului trebuie sa fie cuprinsa intre -5 si -20 de grade Celsius.
Proprietati miraculoase
Specialistii in apicultura, si nu numai, au descoperit ca apilarnilul are proprietati energizante, tonifiante, vitalizante si psihotonice. Mai mult, acestia au constatat ca apilarnilul are un aport extrem de important la refacerea sistemului imunitar al organismului uman.
Acest produs are consistenta si coloritul iaurtului, gustul sau aduce aminte de propolis si polen, fiind, de asemenea, perisabil. Acesta este si motivul pentru care apilarnilul trebuie pastrat la temperaturi foarte scazute. In cazul in care ati procurat apilarnil si nu l-ati pastrat in conditiile propice amintite, trebuie sa stiti ca el se va deteriora intr-un interval scurt de timp, respectiv in aproximativ jumatate de zi.
Continutul si efectele apilarnilului
Apicultiorii si oamenii de stiinta care s-au ocupat de efectuarea studiilor cu privire la acest produs au constatat ca apilarnilul contine 25-30% materie uscata, 9-12% proteine, 6-10% carbohidrati, 5-8% lipide, 2% cenusa si 3% substante neidentificate. In plus, acesta este bogat in hormoni de tip masculin, astfel incat are importante efecte de intarire a organismului.
Astfel, de-a lungul timpului s-a sugerat faptul ca apilarnilul este un stimulent anabolic natural, in sensul ca mareste masa musculara. In unele studii efectuate recent, cercetatorii au descoperit ca puii de gaina carora li s-a administrat apilarnil au prezentat o crestere a masei musculare. Asadar, acest produs natural poate fi utilizat cu succes si in industria alimentara, neexistand frica existentei unor reziduri chimice ale unor hormoni de crestere in carnea destinata consumului uman.

Niciun comentariu:

;