duminică, 5 februarie 2012

ZAHAR CANDI SIMPLU SAU CU MIERE , PENTRU ALBINE

Intr-o anumita perioada acest produs era des folosit de catre apicultorii romani, datorita usurintei in administrare si pentru ca se gasea de vanzare la magazinele ACA. Dincolo de toate, placile de zahar candi raman in topul preferintelor, insa exista o problema. Prepararea necesita un instrumentar mai divers si o mai mare atentie din partea apicultorului.


Ustensilele necesare "fabricarii" sunt : oala smaltuita sau de inox 10 litri, termometru industrial +120/+150 grade C, tavi 150/250/10 mm, coli hartie pergament, lingura de lemn sau paleta.

Mod de preparare
Se amesteca in oala, 5 kg de zahar tos si 1 litru de apa. Pana incepe fierberea mai amestecam cu lingura, din cand in cand, pentru a nu se prinde de fundul vasului. Dupa topire, se fierbe continutul 15 min, spumuim si stergem cu carpa uda peretii oalei, dupa care se masoara temperatura lichidului. Cand termometrul arata 116 grade C, vasul se ia de pe foc si se lasa la racit.

Dupa 5-8 minute se incepe amestecatul. Cand compozitia devine mai deschisa(catre crem) si opune rezistenta marita, se toarna in tavi. Tavile trebuie in prealabil pregatite astfel : se umezesc usor si se tapeteaza cu hartie pergament. Odata turnata compozitia in tavi, aceasta se lasa nemiscata pana ce cristalizeaza. Dupa racirea totala a placilor de zahar, se scot prin ridicarea de hartia pergament si se depoziteaza in locuri uscate si racoroase.

Mod de preparare,zahar candi cu miere
Ca si la serbet, exista varianta adaugarii unei cantitati de miere,pentru a face mai atractiv produsul. Pentru obtinerea acestor placi de zahar candi cu miere, se procedeaza ca si in varianta simpla. In momentul cand amestecul ajunge la temperatura de 116 grade C, se adauga 5-600 g miere in clocot. Obtinem aceasta miere cu ajutorul unui vas cu fundul gros (tuci, inox etc.) si amestecand continu sa nu se prinda. Dupa ce am adaugat mierea, amestecam timp de 1 min., si luam de pe foc. In continuare procedam ca pentru reteta fara miere.

Mod de administrare
Aceste placi de zahar candi se pot da albinelor in iarna (la familiile ramase fara provizii) si in stimularea de primavara si sfarsit de vara.

Niciun comentariu:

;