duminică, 5 februarie 2012

SERBET DE ZAHAR PENTRU ALBINE

Unul din cele mai folosite produse in hranirea artificiala a albinelor este serbetul de zahar. Usor de administrat, destul de usor de pregatit este preferatul multor apicultori.

Mod de preparare
In cele ce urmeaza va vom descrie modul de preparare , dar trebuie sa va prevenim ca primele incercari s-ar putea transforma in esecuri. Nu disperati pentru ca odata insusita tehnologia, nu o sa mai aveti probleme. De aceea incepeti cu prepararea unei cantitati mici de zahar.

Se amesteca intr-un vas emailat sau din inox, 1 kg. zahar si 0,2 litri apa. Amestecand cele doua produse se constata ca zaharul este bine umezit iar apa nu balteste. Vasul cu amestecul rezultat se aseaza pe aragaz si se ferbe la foc moale. Nu trebuie sa grabiti fierberea ; spuma rezultata(la inceput) se indeparteaza. O operatiune foarte importanta este indepartarea cristalelor de zahar (cu o carpa uda si stoarsa) ce se depun pe peretii vasului. Durata fierberii este de 15-30 min., functie de taria focului.

Cam dupa 15-20 min. se controleaza concentratia siropului. Se ia cu o lingurita sirop si se introduce intr-un pahar cu apa rece. Vom sti ca amestecul ajunge la concentratia optima, cand acesta ramane inchegat pe lingurita. In acest moment se ia vasul de pe foc si se introduce in apa sa se raceasca usor (70-80 grade C).

Cu ajutorul unei linguri mari, de lemn, solutia de zahar apa se amesteca continu. Odata cu trecerea timpului se constata ca solutia devine opaca,apoi se albeste. Ne oprim din amestecat cand serbetul ajunge la consistenta si granulatia dorita. Daca prima incercare a insemnat un esec, se adauga apa din nou si o luam de la capat.

De retinut
Nu preparati cantitati mari de serbet decat dupa ce v-ati insusit tehnologia de preparare. Nu preparati doze mai mari de 5 kg, pentru ca sunt greu de manevrat(amestecat); pentru aceasta cantitate oala trebuie sa fie de 10 litri. Spumuiti amestecul, stergeti permanent peretii vasului, iar focul trebuie sa fie domol. Dupa fierbere si o oarecare racire, amestecati energic crescand ritmul spre final(sensul nu conteaza). Daca serbetul este prea tare, inglobati cateva picaturi de apa si framantati. In caz de esec, nu retopiti amestecul mai mult de 3 ori.

Administrarea si depozitarea serbetului
Serbetul se poate folosi ca atare, sau putem incorpora prin framantare energica diferite adaosuri de polen, inlocuitori de polen, acizi pentru corectarea ph-ului, medicamente, etc.

Folosirea serbetului de zahar, sau zahar cu miere, este recomandata tot timpul anului, in toate cazurile, cu exceptia hranirilor de completare. Se poate "fabrica" o cantitate mai mare de serbet care se depoziteaza in locuri cu temperatura de 8-12 grade C, impachetat in pungi, sau in recipiente etanse.

Niciun comentariu:

;