luni, 13 ianuarie 2014

Tratament intepatura albina

Tratament intepatura albina

Primul ajutor in caz de intepatura de albina depinde foarte mult de gravitatea cazului.
Majoritatea oamenilor suporta destul de bine intepaturile de albine, si pentru ei primul ajutor se poate lua in casa, fara prea multe batai de cap.
Sunt insa si persoane alergice pentru care o singura intepatura de albina poate face diferenta dintre viata si moarte.
Deoarece pana in prezent nu exista un antidot pentru intepatura de albine, aceste persoane alergice trebuie sa fie foarte precaute si sa ia masurile necesare in cel mai scurt timp posibil.
Reactiile alergice debuteaza imediat (intre 2 – 60 minute de la intepatura) si cuprind urticarie, dispnee, prurit generalizat, greata, crampe abdominale, ajungand chiar pana la soc anafilactic. In aceste cazuri, deoarece ele evolueaza foarte rapid, persoana intepata trebuie sa cheme de urgenta ambulanta sau sa se prezinte de urgenta la camera de garda de la cel mai apropiat spital (aici i se va administra, in functie de gravitate, antihistaminice, glucocorticoizi si adrenalina).
Pentru persoanele ce nu dezvolta aceste reactii alergice se pot lua urmatoarele masuri:
  • indepartarea acelor din piele  - indepartarea se va face prin taierea acului de la nivelul pielii cu un cutit (sau se reteaza cu unghia). Nu se va prinde acul cu degetele si se va trage de el deoarece tot veninul din ac se va varsa in sange (acul este ca o pompita). In plus varful acului are niste dinti in forma de ancora si nu se poate scoate.
  • spalarea locului intepaturii cu apa si sapun, pentru a impiedica unele infectii.
  • aplicarea de comprese reci (cu gheata) timp de pana la 20 minute.
  • in functie de gravitate se pot administra si antialergice (loratadina sau ibuprofen)
  • mai poate fi aplicat local si un unguent ce contine antibiotice.
  • apicultorii mai folosesc frectionarea locului intepaturii cu tinctura de propolis, patrunjel, otet, sare etc.
  • dupa intepatura evitati sa scarpinati locul intepaturii (in caz contrar se va umfla si mai tare).

Totusi, cei intepati de albine (aici ma refer la oamenii fara reactii alergice), nu trebuie sa isi formeze o parere gresita despre aceste insecte mici. Albinele ce inteapa doar incearca sa isi apere viata sau “casa”. In plus, prin intepatura de albine, veninul produs de aceste fiinte intra in sangele nostru si ne ofera si o serie intreaga de beneficii. Apiterapia trateaza foarte multe boli prin folosirea veninului de albine.

Niciun comentariu:

;