miercuri, 14 martie 2012

Lucerna

Lucerna este o specie erbacee, perena, cu sistem radicular bine dezvoltat ce patrunde pana la 10 m in pamant, conferind plantelor o rezistena la seceta deosebita si facand posibila cultura acesteia in regiunile de campie mai secetoase.
Inflorirea lucernei are loc in a doua jumatate a lunii mai la coasa I si in august-septembrie la coasa a II-a. Productia de nectar variaza intre 0,09 mg si 0,26 mg/floare cu o concentratie in zahar de 18-4.8%, in functie de soi si conditii pedoclimatice. Productia de miere la hectar se evalueaza la 25-30 kg la cultura neirigata si 200 kg la cultura irigata.

Conformatia florala este tipica de leguminoasa-papilionacee, inchizand in corola staminele si pistilul. In momentul cand albina introduce trompa in tubul floral se elibereaza staminele si pistilul, lovind-o sub torace, stigmatul venind in contact cu polenul cules de la o alta planta se efectueaza polenizarea. Şocul produs face ca albinele sa evite deschiderea florilor, culegand in aceste conditii in special nectar.

Imagini cu lucerna:

Niciun comentariu:

;