miercuri, 7 martie 2012

Laptisor de matca

Hrana reginei

Multe persoane nefamiliarizate, cu lumea apicola considera laptisorul de matca ca fiind o secretie a matcii. Defapt acest produs minune este o secretie glandulara a albinelor doici ce se prezinta ca o materie gelatinoasa, pseudo-vascoasa, folosit in hrana viitoarelor matci precum si a larvelor albinelor in primele trei etape larvare purtand denumierea de laptisor de matca.
Culoarea laptisorului proaspat este alb-galbuie, uneori batand usor in brun-galbui, mai ales cand albinele aduc in stup mari cantitati de polen de la o anumita planta bogat polenifera.

In contact cu aerul si lumina culoarea laptisorului se schimba, devine mai dens si se intareste, capatand un aspect sticlos si o culoare de brun-inchis. Gustul laptisorului este acrisor, usor astringent, cu un pH de 3,5-4,5 asemanator cu cel al sucului gastric din stomacul omului.

Aceasta include, hidrati de carbon, proteine, vitamine B.
Ingredientele principale sunt:

  • 10-23 de zahar%
  • 60-70 de apa%
  • Proteine 9-18% si amino-acizi
  • 4-8 grasime%
  • Tiamina, riboflavina, piridoxina, niacina, acid pantotenic, biotina, acid folic, steroli, biopterin si neopterin, minerale si a urmelor de elemente.
  • hidroxibenzoat ca un conservant natural
In amestec cu mierea el se urca la suprafata sub forma de spuma datorita densitatii sale de 1/1. Se descompune repede si absoarbe cu usurinta umiditatea din mediul inconjurator si se rancezeste. In culturi de laborator cu bulion 10 % este bactericid. In contact cu diferite metale, in special cu aluminiul, el le ataca, dand produsi toxici si schimbandu-si el insusi o parte din componentele sale. Pastrat la rece (2-4 grade C) isi mentine calitatile timp de 7-8 luni, iar dupa 12-16 luni valorificarea lui terapeutica devine nula. Cea mai buna pastrare se face prin liofilizare imediat dupa recoltare.

In componenta laptisorului de matca intra un numar insemnat de vitamine si aminoacizi si compusi inca neidentificati (in proportie de 2,8%). Tehnica producerii laptisorului a fost initiata la noi in tara in 1957. Operatia de producere a laptisorului de matca se va porni numai atunci cand timpul s-a stabilizat bine si dupa ce coloniile stimulate puternic in cursul primaverii au crescut cel putin 2 generatii de puiet numeros, coloniile alese fiind perfect sanatoase, debarasate in prealabil de trantori.

Pentru ca laptisorul sa fie de buna calitate larvele trebuie sa fie ferite de curenti puternici, lumina solara puternica, sau o temperatura mai mica de 20 grade Celsius.

Dr. Masaki Kamakura de la Universitatea Toyama, Japonia, a spus: „Albinele crează doua caste diferite de femele:- regina şi albinele lucratoare.” Matca sau regina stupului se hraneste de-a lungul intregii sale vieti cu laptisor de matca, pentru a avea o viata lunga si calitati reproductive cu totul si cu totul deosebite. Astfel spre deosebire de o albina lucratoare care traieste cel mult 40 de zile, o matca atinge varsta de 5 ani. In ceea ce priveste capacitatea de reproducere, aceasta este de-a dreptul uimitoare, o matca depunand pana la 2000 de oua pe zi. Deasemenea ele sunt cu aproximativ 42% mai mari si cu 60% mai grele de decat o albina lucratoare.

Parafrazand faimoasa zicala „omul nu se naste om, ci devine om prin educaţie”, in cazul albinelor am putea afirma „matca nu se naşte matcă ci ea devine matca datorită laptisorului”. Cand albinele lucratoare se decid sa isi faca o noua matca, deoarece cea veche este fie prea slabita sau a fost ucisa, ele aleg cateva larve pe care le hranesc copios cu laptisor de matca in celule construite special. Acest tip de hranire determina dezvoltarea morfologiei tipice unei matci, inclusiv dezvoltarea ovarelor, necesare procesului reproductiv. In primele trei zile de viata toate larvele sunt hranite cu laptisor de matca, chair si cele de trantori si albine lucratoare. Laptisorul de matca este produs de albinele lucratoare intre cea de-a 6 şi a 14 a zi de viata.

Laptisorul de matca contine acetilcolina care este necesara pentru a transmite mesajele nervoase de la o celula la alta. Datorita acestui compus, persoanele care cosnuma regulat laptisor de matca sunt mult mai putin predispuse la maladia Alzheimer. Mai conţine globulina gama, care stimuleaza sistemul imunitar si previne infectiile.

Laptisorul de matca este un puternic stimulator de celule stem, lucru dovedit de longevitatea si capacitatea reproductiva a matcilor. Matca este sursa vietii unui stup, fara ea familia de albine se stinge treptat pana ce dispare cu totul. Intregul stup isi are sursa in rezervorul de celule stem al matcii. Acest rezervor are la baza laptisorul de matca, ce reprezinta sursa de hrana a reginei pe parcursul intregii sale vieti.

Colectare Laptisor de matca

Colectarea de laptisor de matca in scopul consumului propriu consta in razuirea cu o spatula a continutului botcilor, dupa ce larvele au fost inlaturate.
Procesul de colectare a laptisorului de matca in scopuri comerciale este insa unul foarte delicat si anevoios. Laptisorul de matca se colecteaza din fiecare celula in care se gasesc larve de matca, cand acestea au varsta de patru zile. Se colectează din aceste celule, deoarece acestea sunt sigurele in care se depoziteaza cantitati mari de laptisor de matca. Chair daca toate larvele sunt hranite cu laptisor de matca in primele trei zile de viata, nici un apicultor nu se va chinui sa obtina laptisorul din acestea. Doar in celule unde se afla larvele de regina se formează stocuri de laptisor. In celelate celule nu se formeaza deoarece laptisorul este dat direct larvelor care il consuma pe masura ce este produs.

Adiministrare laptisor de matca:

- pe cale bucala dimineata, în catitate de aproximativ 50 mg, fie sub limba, fie diluat in putina apa sau miere (10 gr de laptisor la 300 gr de miere)- pentru copii sub 10 ani doza se reduce la jumatate; dupa inghitire este bine sa consumati cat mai multe lichide

-laptisorul de matca se aplica si extern, el fiind prezent in compozitia a numeroase creme si produse cosmetice

-cura cu laptisor de matca se efectueaza de doua ori pe an, timp de 30 de zile;

Copii si consumul de laptisor de matca

Cura cu laptisor de matca a dat rezultate excelente in cazul copiilor ce prezentau un sistem imunitar slabit. Rezultatele au fost similare si in cazul copiilor ce prezentau tulburari de dezvoltare datorate unei alimentatii necorespunzatoare. Laptisorul de matca este un produs ideal pentru pacientii aflati in convalescenta in urma unor boli grave, infectioase, insotite de o temperatura ridicata. Deasemenea o cura cu laptisor de matca stimuleaza procesul de crestere la copii, fiind indicat in cazul copiilor nascuti prematuri, distrofici sau hipoponderali.

Datorita proprietatilor sale cu totul si cu totul deosebite laptisorul de matca este utilizat in tratarea afectiunilor genetice mostenite. O combinatie de polen si laptisor de matca, ajuta copiii nascuti cu astfel de afectiuni sa recupereze mult din deficientele cu care se confrunta. Astfel, se iau doze de 0,5-1 g/zi, timp de 2-3 luni, cu pauze de 3-4 saptamani. Pot fi consumate si doze mai mari, in functie de varsta, greutatea copilului sau gradul deficientei.

Laptisorul de matca si afectiunile genital-mamare

In ciuda numeroaselor studii si analize care au dovedit efectele terapeutice cu totul uimitoare ale laptisorului de matca, inca exista numerosi cercetatori care pun sub semnul intrebarii utilizarea acestui produs al stupului de catre pacientele suferinde de cancer in sfera genital-mamara, datorita prezentei estrogenului in compozitia sa. Laptisorul de matca nu contine estrogeni activi ci precursori de estrogeni. Corpul uman utilizeaza acesti precursori in functie de nevoiel si carentele sale. Astfel, daca functie sexuala este cea defictara, atunci precursorii sunt directionati pe aceasta axa, cum este in cazul persoanelor ce se confrunta cu probleme de infertilitate. In cazul unui organism ce se confrunta cu o maladie precum cancerul, reproducerea nu mai reprezinta o prioritate. Drept urmare, laptisorul de matca este folosit pentru a regla sistemul imunitar. Persoanele care sufera de cancer ar trebui sa consume laptisor de matca crud, deoarece propietatile acestuia nu sunt alterate ca urmare a procesului de prelucrare.

Atentie!!!! Contraindicatii laptisor de matca

Laptisorul de matca pur nu este indicat persoanelor care sufera de alergii sau hipersensibilitate la produsele apicole, femeilor gravide si mamelor care alapteaza. Persoanele care sufera de crize de astm, intoleranta la laptisor de matca, boala Addisondelir, agitatii psihice, manie sau cancer in faza acuta, nu ar trebui sa consume acest produs apicol.

Pentru a preveni eventualele reactii alergice este bine sa utilizati pentru inceput mici cantitati de laptisor de matca si sa faceţi pauze dupa cure, de 1-2 luni, in functie de starea specifica, individuala.

Cand consumati laptisor de mantca nu utilizati lingurite din metal, deoarece in contact cu acesta laptisorul isi modifica proprietatile. Cel mai bine este sa apelati la lingurite din plastic sau din lemn.

Laptisorul de matca este un produs 100% natural si nu se cunosc cazuri in care acesta sa fi intereferat cu alte medicamente. Laptisorul de matca este lipsit de toxicitate.

Aici puteti gasi diverse Tratamente cu laptisor de matca

Niciun comentariu:

;