miercuri, 7 martie 2012

Iernarea stupilor în fundul gol


Da, se poate! Se poate ierna "în fundul gol cu succes"

Ce înseamnă asta? Stupii au fund de plasa complet descoperit, iar peste ei se trage un sac de nailon.

Cum de este posibil? Albinele încălzesc doar interiorul ghemului de iernare - aerul din jurul ghemului fiind doar cu câteva grade peste temperatura aerului de afară.

Cine iernează astfel?
  • Am aflat despre această metodă în cadrul unei conferinţe apicole organizate la Universitatea de Stiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj, de la un stupar german. O parte din stuparii germani iernează în acest mod.
  • De asemenea, Constantin Hristea în cartea sa, Stupăritul Nou, Bucureşti, 1979, scria despre un roi de albine care iernase cu succes în clopotul unei biserici din Siberia.
  • Anul trecut am iernat şi eu doi stupi, având fund de plasă complet descoperit. Iarnarea a fost cu succes, iar anul acesta imi iernez toţi stupii în acest mod.

De ce e mai bine?
  1. Stupii sunt aerisiţi deci dispare complet pericolul mucegăirii fagurilor - una dintre cele mai mari probleme la iernarea clasică - fund acoperit.
  2. Se reduce foarte mult efortul de pregătire a stupilor pentru iernare. Căptuşirea stupilor în interior cu: polistiren, burete, perne sau ziare şi în exterior cu catran sau perne de papură nu mai este necesară. Depozitarea materialelor pentru căptuşit nu mai estenecesară. Stupii sunt îmbrăcaţi complet într-un sac negru de nailon lăsându-le doar fundul de plasă descoperit. Se poate aşeza o perna de material textil peste podişor.
  3. Un avantaj al sacului negru de nailon este izolarea perfectă contra vântului şi încălzirea rapidă primăvara devreme de la razele soarelui.
Concluzie: Albinele sunt adaptate perfect la contactul cu aerul rece al iernii. Grija exagerata pe care o au unii stupari români pentru a le feri de asta, denotă doar o lipsă de înţelegere a modului lor de viaţă. De multe ori această grijă se materializează doar în faguri mucegăiţi şi albine predispuse la diaree în primăvară. Folosind metoda descrisă mai sus câştigi: timp, bani, fagurii nemucegăiţi, albine sănătoase, protecţie împotriva vântului, încalzire rapidă a stupului de la căldura solară.

Niciun comentariu:

;