duminică, 5 februarie 2012

Prelucrarea cerii in stupina

PRELUCRAREA CERII IN STUPINA

Ceara de albine este o resursa importanta in apicultura, dar care din pacate nu este indeajuns exploatata . Ceara in stare bruta poate fi impartita in doua categorii : o ceara de prima calitate care are o culoare deschisa obtinuta din rama claditoare, descapacire etc, si o alta considerata calitativ inferioara , obtinuta din fagurii vechi. In cele ce urmeaza vom prezenta doua metode de prelucrare a cerii care pot fi folosite atat in stupinele mari , cat si in cele mici.

Metoda pentru stupinele mici si medii
Aceasta metoda este recomandata pentru apicultorul care detine un numar mai mic de stupi. Micile cantitati de ceara pe care stuparul le recolteaza se pot deteriora fiind atacate de gaselnita,mucegaiuri etc., daca nu sunt prelucrate. Metoda este simpla iar ustensilele folosite usor de procurat. Setul de prelucrare este compus din : o oala smaltuita de 4-5 litri, o cratita smaltuita de 4-5 l, o strecuratoare mare careia ia fost atasata o bucata de tifon , o lingura mare de lemn .

In oala se pun fagurii de prelucrat si se adauga apa de ploaie , in cantitate egala cu masa de ceara (ex. un kg de ceara , un litru de apa). Este recomandata folosirea unei ape dedurizate pentru a da o culoare frumoasa si consistenta produsului final. Oala cu apa si ceara se aseaza pe aragaz si amestecand din cand in cand asteptam sa se topeasca fagurii. Trebuie sa avem grija ca amestecul sa nu dea in clocot pentru a nu degrada ceara (reactia de hidroliza). Mixtura rezultata o strecuram in cratita. Cratita se acopera cu materiale textile groase in scopul racirii cat mai lente a mixturii. Cu cat racirea este mai lenta cu atat se produce o separare mai buna a cerii de rezidurile ramase.

Putem lasa la racit si decantat pana a doua zi cand calupul rezultat se scoate usor din cratita. In partea inferioara calupul o sa contina reziduri ce se pot rade cu un cutit. Aceste reziduri cat si cele ramase de la strecurare se lasa la uscat pentru ca mai contin inca destula ceara. Repetam operatiunea de cate ori mai strangem alte cantitati de fagure. In toamna toate calupurile de ceara se retopesc dupa acelasi procedeu si se toarna intr-o forma mai mare.

Sfaturi finale : respectati proportia de 1/1 dintre ceara si apa ; folositi apa dedurizata(apa de ploaie) ; mixtura nu trebuie sa dea in clocot pentru ca se pot produce accidente sau deteriora produsul final ; raciti lent pentru o buna separare ; colectati si uscati rezidurile ramase.

Metoda pentru stupinele mari
Cand numarul familiilor de albine este mare sau cand apicultorul doreste sa transforme prelucrarea cerii intr-o afacere conexa se simte nevoia unei metode cel putin semiprofesioniste. Asta presupune ca utilajul simpludescris mai sus sa fie inlocuit cu o presa, care poate asigura un rezultat mult superior. Un utilaj de acest fel este reprezentat de presele tip Antonescu. Folosirea acestor prese asigura apicultorului un bun randament de extragere (aprox. 190 g ceara/fagure Dadant) , cat si un bun randament al muncii( 30-80 faguri/ora).

Presa Antonescu 1 - presa manuala de ceara ,fig.1, are o capacitate de prelucrare de 30 faguri reformati/ora cu un randament de 16 g ceara purificata/dm patrat. Constructiv presa este un simplu teasc care insa este prevazut cu izolatie termica a cuvei.

Presa Antonescu 2 - fig. 2 , este o varianta imbunatatita care asigura un randament de extractie si o productivitate marita.Este prevazuta cu un reductor de turatie si forta 1/18,o cuva cu pereti dubli si un generator de aburi. Capacitatea de prelucrare este de 80 faguri/ora la un randament de 16 g/dm patrat.

Extractia cerii cu presele Antonescu (descrierea autorului) Fagurii vechi, sfaramati, cu sau fara sarme, se pun la topit,pe un foc potrivit intr-un vas emailat sau din inox cu o cantitate egala de apa de ploaie. Cand acestia s-au topit si corpul presei s-a incalzit,se trece la extractia cerii.

Deasupra gratarului de lemn 1 se asterne un strat de paie 2 cu o grosime de 20-25 mm.Deasupra , in centrul sau , se toarna 800-1000 g miscela ( faguri topiti + apa ) 3. Se asterne un nou strat de paie si apoi inca o portie de miscela , operatie care se repeta pana la umplerea corpului presei. Peste ultimul strat de paie , care trebuie sa fie de 3-4 ori mai gros fata de celelalte , se aseaza discul de lemn 4. Prin actionarea volanului 5 se alatura de acesta discul metalic 6. Apoi se actioneaza - spre dreapta - manetele 7 , pana ce discul metalic 6 a coborat lent in corpul presei , aproape 75% din inaltimea acestuia.

Ceara si apa reziduala se scurg in colectorul - decantor C.D. Cand acestea au atins nivelul superior al conductei "t" , apa reziduala de la fundul colectorului - decantor este eliminata , conform schemei , pe baza cunoscutului principiu de functionare al vaselor comunicante si a diferentei de densitate dintre ceara si apa. Ulterior ceara obtinuta se retopeste si se toarna in calupuri mai mici sau mai mari.

Consideratii personale - presele de tip Antonescu se pot realiza de orice apicultor la un pret mult mai mic decat alte prese de aceeasi capacitate existente in comert. Realizand un astfel de utilaj se poate incropi chiar o mica afacere, prelucrand fagurii vechi pentru alti apicultori, sporind astfel veniturile personale.

Niciun comentariu:

;