duminică, 5 februarie 2012

MATCI FARA TRANSVAZARE part. 2

Alte metode de crestere a matcilor fara transvazare , in stupina proprie , ce pot fi folosite de micul apicultor , sunt :

Metoda fasiilor de fagure, celulelor taiate sau stantate
Imbunatatirea metodelor de crestere a matcilor, presupune si practicarea de noi procedee, mai complexe si performante. In aceasta categorie se incadreaza si metoda fasiilor de fagure sau diferitele ei variante. Fagurele in care nu s-a mai crescut puiet si insamantat de matca captiva intre cele doua gratii Hanneman, se aseaza pe o suprafata plana. Cu ajutorul unui cater incalzit se taie fasii de fagure, care trebuie sa cuprinda larve tinere, cu varsta cunoscuta. Procedeul presupune si folosirea ramei de crestere,care este de fapt o rama normala, prevazuta cu sipci(2 buc.), de lungimea luminii interioare a fagurelui. Pe acestea se vor fixa fasiile de fagure cu larvele selectate in vederea cresterii.

Fixarea se face prin lipirea in 3-4 puncte cu ceara topita, sau cu ajutorul unor bride de sarma. Pe toata lungimea fasiei de fagure, de pe fiecare leat, se raresc larvele astfel ca in final larvele ramase sa aiba o distanta de 1-2 cm intre ele. Aceste fasii se mai pot fragmenta in 2-3 buc.,urmand ca fiecare fasie sa fie prinsa separat pe leat, operatie urmata de aceeasi rarire a larvelor. In final rama de crestere,cu cele doua leaturi pe care au fost fixate fasiile de faguri cu larve rarite, se introduce in familia doica, dupa o orfanizare prealabila a acesteia. Metoda este cunoscuta sub denumirea de "metoda Alley". O alta varianta este aceea in care nu se folosesc fasii de fagure, ci doar celule taiate cu un cater sau cu o stanta. La taierea sau stantarea celulelor cu larve se urmareste decuparea unei singure celule, asfel incat aceasta sa contina si cate un sfert din celulele vecine.

Pentru stantare K.Weiss recomanda stanta elvetiana,aceasta fiind un tub de tabla despicat in doua, cele doua jumatati fiind prinse cu un elastic si avand la un capat marginea foarte bine ascutita. Decupand o celula, stanta strapunge fagurele, partea opusa care cuprinde celula simetrica fiind apoi modelata ca baza pentru suport. Celulele stantate se vor prinde pe cele doua sipci ale ramei de crestere, la 2 cm una de alta cu ajutorul unor tablite sau dopuri despicate. Rama cu cele 20-30 de celule se introduce intr-o familie doica, orfanizata de 2-6 ore si fara puiet.

- Avantaje : albinele iau in crestere un procent mai mare de larve, calitatea matcilor fiind mai buna.
- Dezavantaje : metoda necesita o manopera mare, iar matcile nu ajung la greutatea celor obtinute prin transvazare.


Metoda Erlnagen : cresterea din ou cu cuiburi de celule
Aceasta metoda poarta denumirea de Erlangen si are la baza cresterea din ou. Etapele care trebuie urmate sunt :

Obtinerea materialului de pornire se face introducand un fagure in care nu s-a mai crescut puiet, intr-un izolator cu gratie Hanneman, impreuna cu matca din care vrem sa tragem descendenti. Dupa 2 zile ridicam fagurele cu oua si eliberam matca. Din acest fagure se taie cu un cater incalzit fasii orizontale care sa cuprinda pe latime 2 celule intregi si de lungimea fagurelui. Aceste fasii se sectioneaza in bucati de 5-6 celule intregi.

Dupa ce am obtinut aceste cuiburi de celule, urmeaza sa le prelucram pentru a le putea fixa pe leatul de crestere. In acest scop partea opusa se modeleaza intre degete pentru a forma un dinte. Cu o scobitoare se distrug apoi toate ouale, in afara de unul, urmand sa executam operatiunea pentru fiecare cuib in parte.

Fixam fiecare cuib,care practic contine un ou, cu ajutorul dopurilor. Aceste dopuri vor fi despicate si prevazute cu un elastic pentru a putea fi unite cele doua parti. Se ia un dop, si intre cele doua parti se v-a introduce dintele cuibului, dupa care aplicam elasticul de fixare. Dopurile ce contin cuiburile se lipesc pe leat cu ceara la 2 cm unul de altul(masurat de la centru la centru).

De avut in vedere : oul de 1 1/2 zi rezista in afara coloniei 2 ore, deci pregatirea cuiburilor nu trebuie sa depaseasca aceast interval de timp ; se vor prefera oua mai batrane 2-2 1/2 zile daca dorim sa depasim aceste 2 ore ; celulele cuibului se pot scurta la jumatate.

Rama cu cuiburile ce contin fiecare cate un ou se introduce in mijlocul unei familii orfanizate de 2-6 ore, al carui puiet necapacit a fost ridicat(inclusiv ouale). Conform tehnologiei nu este recomandata acceptarea si cresterea in colonie cu matca, nici chiar in varianta separarii prin diafragma cu gratie.

- Avantaje : metoda poate fi o alternativa la transvazare, calitatea matcilor fiind buna.
- Dezavantaje : matcile sunt putin mai mici decat cele obtinute prin transvazarea larvelor.


Metoda Miller
Alegem din stupina o familie cu performante mari, a carei matca ne-a multumit. Din aceasta familie scoatem toate ramele cu puiet si le distribuim in mai multi stupi, avand grija sa nu ridicam si matca odata cu ramele. In familia astfel restructurata, lasam toate ramele cu hrana, doua rame cu puiet gata de eclozionare, albinele acoperitoare si matca.

Pregatim o rama de crestere astfel: pe o rama goala (fara fagure) lipim de speteaza superioara 5 bucati de fagure artificial, triunghiulare cu baza de 5 cm. In stup asezam ramele dupa schema : de o parte si de alta a cuibului, faguri cu miere si polen, in centru, fagure cu puiet capacit, rama de crestere, fagure cu puiet capacit.

Daca hranim stimulent cu 300 ml sirop pe zi, albinele vor incepe sa cladeasca fagurele din rama de crestere, iar matca depune oua. Cand cantitatea de oua este suficienta, ridicam aceasta rama si o introducem intr-o familie orfanizata complet (ridicand puietul si matca). Toti fagurii din familia orfanizata vor fi scuturati de albine si controlati, pentru a nu ramane nici o celula cu puiet.

In acest timp, familia crescatoare, hranita suplimentar, trage botci pe fagurele cu oua, care botci pot fi recoltate dupa 9 zile de la introducerea fagurelui. Cele doua familii, furnizoare de material de crestere si doica pot fi folosite pentru producerea mai multor serii de botci prin adaugarea de albina tanara si hranind suplimentar.

- Avantaje : metoda este la indemana oricarui apicultor, fiind si o metoda sigura.
- Dezavantaje : aceleasi ca si la celelalte metode ce nu folosesc transvazarea.


Matci de schimbare linistita
Cu toate ca practic nu reprezinta o metoda in care apicultorul intervine decisiv (se limiteaza numai la recoltarea botcilor) trebuie neaparat mentionata.

Familiile care isi schimba linistit matca, construiesc cateva botci de calitate, care botci pot fi recoltate, introduse intr-un nucleu de 2-3 faguri fara puiet, iar dupa imperecherea matcii nucleul se uneste cu familia a carei matca vrem sa o schimbam (dupa orfanizarea prealabila).

- Avantaje : se obtin matci de calitate, cu un instinct minim de roire.
- Dezavantaje : numarul mic de botci si implicit de familii care au acest instinct.

Niciun comentariu:

;